Använd rapsolja eller olivolja (gärna extra virgin) som det
huvudsakliga fettet i din matlagning. Oljorna fungerar lika bra för
bakning och stekning som dressing på en sallad. Till exempel kan
scones eller pajdeg bakas med olivolja istället för smör. Du vet väl
dessutom att det är en myt att olivolja inte kan värmas upp? Oljan tål
upphettning till 180 grader.
Titta efter symbolen för nyckelhålsmärkning när du väljer
smörgåspålägg och mejeriprodukter. Den finns till exempel på produkter
som smörgåsfett, keso, lättmjölk och skinka.
Försök att äta fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och fet fisk som
lax, makrill, strömming minst 1 gång i veckan. Att variera mellan
olika sorters fisk är bra för både hälsan och miljön, eftersom det
minskar risken för utfiskning av känsliga arter. Du kan också påverka
den negativa miljöpåverkan av fiske genom att välja miljömärkt fisk.
Både fisk och skaldjur är goda i ugn, grytor, soppor, wok eller biffar.
Ät en näve (ca 30 g) osaltade nötter varje dag. Strö till exempel
valnötter, hasselnötter och mandlar över yoghurt, gröt, rostade
grönsaker eller sallad – eller ät som mellanmål. Bra att veta är att
några nötter, speciellt paranötter och pistaschnötter, kan innehålla
mögelgiftet aflatoxin som ökar risken för levercancer. Risken är dock
mycket liten med att äta ett par matskedar per dag. Välj gärna andra
nötter och ät inte nötter som smakar dåligt.
Välj vitt, magert och obehandlat kött i första hand, som till exempel
kycklingbröstfilé. Begränsa också ditt intag av rött kött och
charkprodukter (som korv, bacon eller leverpastej) till max 500 g/vecka.
Byt ut grädden genom att använda olja, krossade tomater eller mixade
rotfrukter/bönor istället, till exempel i soppor, såser och grytor.
Hämta inspiration från medelhavsköket!